oksymoron napisał(a):Monito Mediów - strona zajmująca się zbieraniem błędów i nierzetelności w mediach.
No, to w chińskich mediach mieliby co robić...

Pozdro

oksymoron napisał(a):Monito Mediów - strona zajmująca się zbieraniem błędów i nierzetelności w mediach.
Jedras napisał(a):Piersi juź bez Kukiza.
m.onet.pl/rozrywka/muzyka,jyev4
Jaaasiek napisał(a):Nie wiedziałem gdzie to wpisać, ale....l KAMIL STOCH MISTRZEM ŚWIATA!!!!!![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
CZŁOWIEK - ŁOŚ napisał(a):Poprowadziłeś tym zdjęciem dość jasną analogię: Izrael się zachowuje jak III Rzesza (obrazek pochodzi chyba z GG, nie z samej Rzeszy), robiąc "getto autobusowe". Każdy średnio wykształcony człowiek wie, że w III Rzeszy to był jeden z etapów "ostatecznego rozwiązania"; najpierw były kawiarnie i tramwaje nur fur Deutsche, a potem getta, obozy i piece.
Nie dziw się więc, że skoro lecisz z taką supozycją, to można ją tylko wyśmiać.
Piszesz: "postępują podobnie do swoich dawnych oprawców", a potem mnie pytasz, skąd mi się ten Holocaust wziął. Zdecyduj się może, o co Ciebie chodzi. Bo inaczej to jest groteskowa gadka na poziomie "Unia Europejska to nowy Związek Radziecki" albo "Kaczyński to drugi Bierut".
Porównania generalnie służą temu, żeby móc lepiej wyjaśnić jakieś zjawisko. Głupie porównania mają to do siebie, że niczego nie wyjaśniają, za to zaciemniają.
CZŁOWIEK - ŁOŚ napisał(a):Poprowadziłeś tym zdjęciem dość jasną analogię: Izrael się zachowuje jak III Rzesza (obrazek pochodzi chyba z GG, nie z samej Rzeszy), robiąc "getto autobusowe". Każdy średnio wykształcony człowiek wie, że w III Rzeszy to był jeden z etapów "ostatecznego rozwiązania"; najpierw były kawiarnie i tramwaje nur fur Deutsche, a potem getta, obozy i piece.
Nie dziw się więc, że skoro lecisz z taką supozycją, to można ją tylko wyśmiać.
Piszesz: "postępują podobnie do swoich dawnych oprawców", a potem mnie pytasz, skąd mi się ten Holocaust wziął. Zdecyduj się może, o co Ciebie chodzi. Bo inaczej to jest groteskowa gadka na poziomie "Unia Europejska to nowy Związek Radziecki" albo "Kaczyński to drugi Bierut".
Porównania generalnie służą temu, żeby móc lepiej wyjaśnić jakieś zjawisko. Głupie porównania mają to do siebie, że niczego nie wyjaśniają, za to zaciemniają.
kroy napisał(a):W zakresie segregowania osób w autobusach zachowuje się, lub ma takie zamiary, jak w III Rzeszy, uważasz, że tak nie jest?
kroy napisał(a):Nie trzeba zaraz kogoś palić, żeby dyskryminować ze względu na narodowość i odbierać mu prawa. Sugerujesz mi uogólnienia a sam uogólniasz, że segregacja w autobusach = holocaust, a ZUPEŁNIE nie o to mi chodzi.
Nie. To jest fałszywe reductio ad Hitlerum.
Na tej zasadzie można porównać do Hitlera Tuska (bo za rządów PO się buduje autostrady) albo Roosevelta (bo zmniejszył bezrobocie).
Obie rzeczy są faktem, tylko co wobec tego wynika z porównania? Nic - poza tym, że porównujący zatraca proporcje.
Mą, odwołujesz się do przykładu z prawdopodobnie najlepiej (w sensie: zbrodniczej skuteczności) zorganizowanej machiny dyskryminacji w historii ludzkości. Czyli do polityki nazistowskich Niemiec. Potem piszesz, że Ci nie chodzi o skojarzenie z Holocaustem. Kurwa, no z czym się kojarzy dyskryminacyjna polityka III Rzeszy, jak nie z Holocaustem finalnie? Naprawdę się zdecyduj, bo jak na argumentację to jest śmieszne. Ale przede wszystkim, jak już pisałem, to jest nierelewantne.
Jest milion możliwości wyrażenia swoich obiekcji co do "postępowania Izraela wobec Palestyny". Redukcja ad Hitlerum jest w sensie perswazyjnym najbardziej kusząca, tylko że to walenie cepem.
Podobnież w kwestii muru.
Mury służyły hitlerowcom do zamknięcia za nimi ludzi, którzy im się ideologicznie nie podobali. Nie groziła im ze strony Żydów żadna krzywda - hitleryzm sobie tę krzywdę ubzdurał, by następnie za wyimaginowaną krzywdę się na Żydach realnie zemścić.
Z kolei mur bezpieczeństwa na Zachodnim Brzegu powstał jako odpowiedź na realny problem zagrożenia terrorystycznego. Możemy się do końca świata spierać, czy była to odpowiedź właściwa i proporcjonalna. Ale dotyczyła realnego problemu i trzeba powiedzieć (ja to mówię ze smutkiem), że w pragmatycznym sensie ten mur swoją funkcję spełnia, co widać w statystykach. Tak że widzisz, odwołanie do muru znowu niczego nie wyjaśnia, poza tym, że państwu Izrael ma przykleić etykietkę "tych, co sami byli prześladowani, a teraz innych prześladują".
Żeby była jasność: ja chcę bardziej zwrócić uwagę na złożoność sytuacji w tamtym regionie niż twierdzić, że cokolwiek Izrael zrobi, to jest dobre i trzeba tylko znaleźć uzasadnienie. Rasizm żydowski brzydzi mnie równie mocno jak każdy inny rasizm. Warto by było jednak pamiętać, że to nie Izrael stawia sobie za zasadę ustrojową zmiecenie jakiegoś innego państwa z powierzchni ziemi.
Jeśli w tym kontekście chcesz znaleźć zupełnie jednoznaczne odwołania do Holocaustu, takie bez żadnego owijania w bawełnę, to generalnie zachęcam do przejrzenia prasy z Iranu. Mnie się zdarzyło przeglądać. Myślę, że byś się mocno zdumiał.
Mr Mojo Risin napisał(a):http://kult.art.pl/forum/viewtopic.php?f=2&t=22&p=7632#p7632
W powyższym przypadku pachnie ci Republiką Weimarską tak jak w tym temacie Kroyowi autobusy z Palestyńczykami kojarzą się z tramwajami tylko dla Niemców.
Mr Mojo Risin napisał(a):Nawołujesz do bojkotu postów Holby a sam się niejednokrotnie do nich odnosisz wciąż sugerując mu analfabetyzm.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 33 gości