przez Barti » 28 mar 2015, o 13:15
Jakoś specyficznie mi się tego koncertu słucha bez żadnej konferansjerki. Całość na DVD wyczekiwana, choć obawiam się, jak to będzie z tą końcówką koncertu. Bo tutaj np. w "Latającym" słychać, że nie ma lekko... chociaż akurat w tym wypadku według mnie efekt jest brzmieniowo bardzo ciekawy, klimatyczny.
Najlepsze dla mnie "Oddalenie", potem "Przesłuchiwałem całą noc" i "Oblężenie". Prawda, że szkoda braku wersji studyjnej "Białego dworu". Dodałbym do tego: "Tango aż do bólu" też mogłoby się kiedyś znaleźć, choć wiem, że Kazik coś mówił, że mu nie podchodzi ten kawałek.
Tak, Kult mógłby nagrać tego rodzaju materiał, a na nim "Mędracy", "Religia Wielkiego Babilonu", "Posłuchaj, to do Ciebie", "Babilon", "Rozmyślania wychowanka" (!), "Droga do piekła" (!), "Drugie elektryczne nożyce" (!), "Londyn", "Jaką cenę możesz zapłacić", "Komuna mentalna", "Brasil", "Yvette", "Barrum"... "Kto wie", "Z archiwum polskiego jazzu o jezu" (!), "Trzy gwiazdy"... Pomarzyć sobie dobra rzecz.
Z solowego Kaza jest bardzo dużo takich rzeczy też jeszcze, choćby "Bagaż nielegalny", "Sąsiedzi", "Moja wiara" (!), "Wewnętrzne sprawy", "Barton Fink", "Lśnij potęgo kościołów", "Wicuś ulepił grzybki", "Chopie, nie szalej", "George W. Bush kocha Polskę", "Co się stało z naszem panem?"... i tak se można by wymieniać, co kto lubi.
Pozdr.